Història de la SCV

Coral 1953 1024x666 - Història de la SCV

La Societat Coral es va fundar l’any 1877 amb Jeroni Monteys com a primer Director, sota el nom de “Coro Euterpense” com a primera societat d’aquestes característiques a Ripollet; la societat seguia les directius establertes per Josep Anselm Clavé i Camps, impulsor de la primera societat coral espanyola el 1845. Aquesta entitat va ser també impulsada pels ripolletencs Laureà Tatché i Pol i Jacint Llargués. La Coral actuava com a entitat aglutinadora al nostre poble de la tradició coral que a finals del segle XIX existia al nostre país. A partir de l’any 1891 ingressà com a coral federada a l’Associació Euterpense dels Cors d’en Clavé. L’any 1919 s’inscriu amb el nom de Societat Coral “El Vallès” a l’entitat “Unió de Societats Corals i Orfeons d’en Clavé”.

L’any 1985 es produeix un fet significatiu: la compra de l’edifici que actualment és la seu social – Plaça d’en Clos, 3. Aquesta compra va ésser possible bàsicament amb aportacions econòmiques dels socis i vilatans. L’any 1991, la societat s’ inscriu com una més de les corals de la FCEC – Federació Catalana d’Entitats Corals. 

Les Transformacions Musicals en l'Estructura Coral

Gairebé 100 anys després de la seva creació, l’any 1975 la Coral, que fins llavors era només de veus masculines, s’adapta als canvis socials i incorpora veus femenines, transformant-se en coral mixta. L’any 1983 es crea la Coral Infantil que, després d’un període d’inactivitat, es recupera l’any 2010 formant així l’escola per a educar i formar les veus més joves. El curs 2014-2015 l’entitat compta amb les seccions: Veus del Vallès, Coral Tradicional, Coral Infantil i Coral Juvenil.

 

L'actualitat de l'Estructura Coral i l'Escola

El desembre del 2014 tanca la única escola de música existent fins aleshores a Ripollet. A partir d’aquest fet, l’Ajuntament i la Societat Coral “El Vallès” estudien la possibilitat d’omplir aquest buit musical amb un projecte proposat per dos membres de la Coral: en Jordi Giménez, director musical i la Sílvia Miguel, sòcia i cantaire.

Aquest projecte ja era contemplat en el futur de l’entitat d’una manera més austera i abastant únicament la formació vocal. Ara però s’ha accelerat aquesta idea, fent-la una realitat i incorporant, a més, les disciplines instrumentals i la branca formativa del nivell elemental present a totes les escoles de música del país.

Aquesta nova reestructuració de la Societat Coral “El Vallès” reconfigura doncs l’organigrama de la Coral, que manté les dues seccions vocals més antigues: Coral Tradicional i Veus del Vallès, i eixampla la seva oferta formativa amb una Escola de Música. La Coral Infantil i Juvenil es fonen dins d’un arbre pedagògic que educarà musicalment els nostres alumnes i es desplegarà en nous grups corals i/o instrumentals adequats a l’edat i nivell formatiu de cadascun d’ells.

El 2017 la Societat Coral “El Vallès” fa 140 anys, i continua més viva que mai, amb projectes cada cop més ambiciosos i el deure de mantenir la tradició coral a Ripollet per satisfacció de cantaires, socis i amics d’aquesta històrica entitat.